Rybnik z kolejną lodówką społeczną. Pomoc, która smakuje – zwłaszcza przed świętami
Nowa lodówka społeczna otwarta w Rybniku.
Natalia SiutaNatalia Siuta

Rybnik z kolejną lodówką społeczną. Pomoc, która smakuje – zwłaszcza przed świętami

W Rybniku powstała kolejna lodówka społeczna – to już szóste takie miejsce w mieście, w którym można się dzielić jedzeniem z potrzebującymi. Nowa lokalizacja znajduje się przy ul. Kupieckiej 2 w dzielnicy Chwałowice, tuż obok Centrum Aktywności Lokalnej.

Inicjatywa, która łączy ludzi

Lodówki społeczne stają się coraz bardziej popularnym sposobem na walkę z marnowaniem żywności i wsparcie osób w trudnej sytuacji życiowej. Każdy może przynieść do nich jedzenie, które jest gotowe do spożycia, a ktoś inny – kto tej pomocy potrzebuje – może z niego skorzystać, całkowicie bezpłatnie.

Nowa lodówka została uruchomiona w Rybniku tuż przed Wielkanocą – okresem, który szczególnie skłania do refleksji, dzielenia się i wzajemnej troski. Jak podkreślają organizatorzy, inicjatywa ma nie tylko wymiar praktyczny, ale także społeczny – zachęca mieszkańców do wzajemnego wsparcia i budowania więzi sąsiedzkich.
 

Gdzie znajdują się lodówki społeczne w Rybniku?

Mieszkańcy Rybnika mają teraz do dyspozycji sześć lokalizacji, w których funkcjonują lodówki społeczne:

  • ul. Zebrzydowicka 30/3 – przy kuchni społecznej „Wspólny Stół”
  • ul. Lompy – Boguszowice Osiedle, parking przy kościele św. Barbary
  • ul. Barbary 22 – Niedobczyce, przy OPS i Bistro „Z Ikrą”
  • ul. Przemysłowa 17 – Paruszowiec-Piaski, Klub Mieszkańców
  • ul. Mościckiego 15 – Niewiadom, przy dawnym Domu Kultury
  • ul. Kupiecka 2 – Chwałowice, przy Centrum Aktywności Lokalnej

POSŁUCHAJ

Plan jest taki, by lodówki społeczne docelowo znalazły się w każdej dzielnicy Rybnika.
 

Co można zostawić w lodówce społecznej?

Do lodówek społecznych można przynieść produkty takie jak:

  • Pieczywo i wyroby piekarnicze
  • Warzywa i owoce
  • Jogurty, serki, sery w oryginalnych opakowaniach
  • Konserwy, żywność pakowaną

Czego nie zostawiamy:

  • Jaj, mięsa, ryb
  • Produktów przeterminowanych lub nadgryzionych
  • Alkoholu, środków odurzających
  • Żywności w otwartych opakowaniach

Na przekazywanej żywności powinna się znaleźć data jej przygotowania lub data ważności.

(fot. W. Zielińska / UM Rybnik)



Zobacz inne wiadomości tego autora: